Новини
Търси

Дюнерът не спечели битката в Брюксел – ЕС не дава защитен статут

Дюнерът не спечели битката в Брюксел – ЕС не дава защитен статут
Wikipedia

Турция настояваше рецептата да бъде строго регламентирана: за дюнер кебап да се използва само телешко месо от животни над 16 месеца, специални подправки за мариноване, ограничено количество сол и задължителна употреба на ножове с дължина 55 см вместо електрически уреди

Европейският съюз възнамерява да отхвърли искането на Турция за предоставяне на защитен статут на дюнер кебапа – статут, който би въвел строги правила за рецептата и начина на приготвяне на популярната улична храна. Това съобщават източници от Европейската комисия, цитирани от германски медии и турското издание „Тюркийе тудей“.

Турската асоциация на производителите на дюнер (UDOFED), базирана в Истанбул, настояваше за изключителни права върху наименованието „дюнер кебап“, като внесе кандидатура за статут на „защитен традиционен специалитет“. Ако предложението беше прието, производителите в ЕС щяха да бъдат принудени или да спазват стриктно турските рецепти, или да преименуват своите продукти.

Сериозни възражения срещу турската инициатива бяха подадени от Германия и Австрия.

„Официалното решение ще отнеме време, но предвид всички известни факти, шансът турското искане да успее е близък до нула“, посочил източник от Европейската комисия пред германския вестник „Билд“.

Турция настояваше рецептата да бъде строго регламентирана: за дюнер кебап да се използва само телешко месо от животни над 16 месеца, специални подправки за мариноване, ограничено количество сол и задължителна употреба на ножове с дължина 55 см вместо електрически уреди.

„Ако тези изисквания влязат в сила, това ще означава край за около 95 процента от дюнерите, които днес се продават в Германия“, коментира Ердоан Ком, говорител на Германската асоциация на производителите на дюнери.

Турция внесе искането си пред ЕК преди около година, но решението по темата бе отлагано няколко пъти.

Класическата рецепта, която Анкара иска да защити, включва месо, ориз, домати и люти чушки, сервирани в пита. В Европа обаче дюнер кебапът придобива различен облик – пълнежът често съдържа зеле и маруля, обилно гарнирани със сосове, включително чеснов, и се поднася в лаваш.

Последвайте Таралеж в google news бутон
Сподели:
Редактор

Коментари (0)