Новини
Търси

Идва ли краят на консервите в България?

Идва ли краят на консервите в България?
pixabay

Търговските вериги ни притискат за цените на плодовете и зеленчуците, казва в интервю Стойко Кировски

„Консервната промишленост в България може би е пред своя край. Скоро на рафтовете в магазините ще се предлагат кисели краставички от Индия, печени чушки от Македония, компоти от Гърция и конфитюри от Египет“. Това предупреждение отправи в ефира на БНР Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, цитирано по БСК.

По думите му, пазарите в страната са били най-силни, когато България е изнасяла консерви за Русия. Тогава производството на консерви у нас е било близо 900 хил. тона годишно, а сега било 6 пъти по-малко - до около 150 хил. тона, допълва Кировски.

Никой в Европа не иска българските брандове, констатира Кировски. „Нямаме сили сами като бранш да се промотираме в Европа. С това държавата може да ни помогне“, казва той.

Според него се отбелязва и спад на производството на плодове и зеленчуци в България. „Над 70% от пазара е в ръцете на търговските вериги, които ни притискат изключително много за цени. Работим с минимални печалби от 3 до 5%“.

В бранша е налице кадрови и ресурсен проблем също, става ясно от думите му.  „Нямаме ли местна суровина и местни работници, които да я произведат, бизнесът малко по малко умира“, предупреждава Кировски.

Последвайте Таралеж в google news бутон
Редактор

Таралеж

Коментари (0)