КНСБ: Малките магазини държат по-ниски цени спрямо големите вериги
Снимка: БТА
Надценките на стоките понякога са половината сума
„Има изключителна нехомогенност в ценообразуването“ на 21 стоки от малката потребителска кошница по региони. Това е един от изводите на синдиката във връзка с наблюдение на цените от малката потребителска кошница за август 2025 г., информира БТА.
Брашното е най-скъпо във Варна, Русе и Монтана с около 4-5% от средната цена. Този продукт е най-евтин в Пазарджик, Смолян и Разград. Свински бут (килограм, без кост) е най-скъп във Видин, Велико Търново и София. Картофите са най-скъпи в Добрич, Перник и Бургас. Кренвиршите са най-скъпи във Видин, Смолян и София.
Надценките на хранителните стоки все още са много високи, установиха от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Според тях, надценката е между 20-70% на стоките при търговията на дребно. Над 50% е надценката за ориз, прясно мляко, сирене, яйца, домати и краставици, картофи, ябълки надценката за крайния потребител спрямо борсовата цена, отчитат от КНСБ. Съществени различия по райони на редица ключови стоки, като отклоненията достигат до 19% под и над средната цена за страната, според данните им.
Малките магазинчета като цяло поддържат по-ниски цени спрямо големите вериги, показва статистиката на синдиката. Според Димитров кренвиршите са с около 1.60 лева по-скъпи в търговските вериги, отколкото в малките магазини. Оризът обаче е по-евтин в големите магазини.
Краставиците са продуктът, поскъпнал със 7,5% в големите търговски обекти, каза главният икономист на конфедерацията Любослав Костов. При малките вериги най-голямо поскъпване има при бял боб -5,7% за килограм, посочи той.
Сред другите заключения на КСНБ са, че на месечна база се наблюдава лек ръст на цените на малката потребителска кошница (+0,3%). По-съществена ценова динамика има при цените на плодове, продиктувано от сезонността на стоката.
Според Пламен Димитров има скрита надценка от производителя до магазинната мрежа, която не знаем колко е. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подготвя анализ за цените на хранителните продукти, каза той пред журналисти. Димитров смята, че регулаторът трябва да сравнява данните за по-дълги периоди, защото „достигнатите неприлично високи нива остават и затова хората смятат с право, че цените са високи“.
Коментари (0)