Новини
Търси

Българската лавандула като културен феномен

Българската лавандула като културен феномен
Pixabay

Неотдавна български учени постигнаха огромен успех – патентоваха три нови сорта лавандула: Жанета, Терез и Дея, резултат от над 20 години научна работа

Лавандулата отдавна е призната за едно от най-ценните лечебни и ароматни растения в света. Малцина знаят, че България заема ключово място в глобалното производство на лавандулово масло, като изпреварва дори Франция – страната, традиционно свързвана с ароматните лилави полета.

У нас лавандулата се отглежда на над 100 000 декара, съсредоточени основно в Добруджа, Старозагорско, Пловдивско и района на Казанлък. В последните 10 години площите са се увеличили над четири пъти. Благоприятните ни климатични условия и дългогодишният опит на българските земеделци превръщат страната ни във водещ износител на лавандулово масло, с над 50% дял от световния пазар.

Неотдавна български учени постигнаха още един успех – патентоваха три нови сорта лавандула: Жанета, Терез и Дея, резултат от над 20 години научна работа. Тези сортове се отличават с изключително висока маслодайност и устойчивост, като вече се прилагат успешно и извън страната.

Почти половината от насажденията у нас се отглеждат биологично, което добавя допълнителна стойност и търсене на международните пазари. Лавандулата не само лекува и успокоява, а също подпомага биоразнообразието, като привлича полезни насекоми и предпазва от вредители.

Лавандулата все по-често намира своето място и в гурме кухнята, където с финия си, свеж и леко цветен аромат преобразява традиционни и модерни ястия. От деликатни десерти като лавандулови кремове и сладоледи, през ароматизирани сиропи и мед, до оригинални маринати за месо и риба – това цвете внася неповторима нотка на елегантност и изтънченост. Българските готвачи експериментират с лавандулата, превръщайки я в тайна съставка, която прави всяко блюдо уникално и запомнящо се, съчетавайки природната красота и вкусовата иновация в едно.

От козметика и медицина до гурме кухнята, ароматното чудо на България доказва, че страната ни не просто следва световните тенденции, а ги създава изключително успешно.

Последвайте Таралеж в google news бутон
Сподели:
Редактор

Коментари (0)