Новини
Търси

Японска формула за дълга памет: повече витамин B2

Японска формула за дълга памет: повече витамин B2
Снимка: Pixabay

Рибофлавинът се съдържа в млечни продукти, яйца, месо, риба, гъби и спанак, а фолатът – в листни зеленчуци, авокадо и бобови храни

Ново японско проучване сочи, че по-високият прием на витамин B2 (рибoфлавин) може да намали риска от деменция с близо 49%. Информацията е от Eating Well, цитирани от lifestyle.bg.

Изследването проследява над 4000 души в продължение на повече от 15 години и установява, че хората, които консумират повече храни, богати на витамини от група B, показват значително по-добро когнитивно здраве.

Освен рибофлавина, витамин B6 и фолатът също се свързват с по-нисък риск от деменция, макар и в по-малка степен. Учените обясняват, че тези витамини подпомагат метаболизма и регулират нивата на хомоцистеин – вещество, което влияе на мозъчната функция.

Рибофлавинът се съдържа в млечни продукти, яйца, месо, риба, гъби и спанак, а фолатът – в листни зеленчуци, авокадо и бобови храни. 
Според експертите, разнообразното хранене остава един от най-ефективните начини за поддържане на добрата памет и здрав мозък с напредването на възрастта.

Стажант-репортер: Дея Градева

Последвайте Таралеж в google news бутон
Редактор

Коментари (0)