Учени откриват тревожна нова заплаха за здравето на човешкия мозък
Изследването надгражда съществуващите научни данни
Сокът от цвекло се препоръчва в количество до една чаша дневно, като най-доброто време за консумация е сутрин или преди физическа активност
Учени откриха, че сокът от червено цвекло може да се превърне в естествено средство за контрол на високото кръвно налягане. Ново проучване показва, че благодарение на богатото съдържание на нитрати, които в организма се преобразуват в азотен оксид, напитката разширява кръвоносните съдове и понижава систоличното налягане със 7 до 12 mmHg. Ефектът настъпва около половин час след консумация и може да се задържи при редовен прием в рамките на седмици.
Сокът от цвекло се препоръчва в количество до една чаша дневно, като най-доброто време за консумация е сутрин или преди физическа активност. Специалистите съветват напитката да се приготвя от добре измито и обелено цвекло, като към нея се добавя лимонов сок за по-добър вкус и за предотвратяване на образуването на вредни съединения. За хора с предразположение към бъбречни камъни обаче се препоръчва умерен прием, тъй като цвеклото е богато на оксалати.
Ползите не се изчерпват само с регулиране на кръвното налягане. Редовната консумация подпомага кръвообращението, подобрява спортната издръжливост и доставя антиоксиданти, които защитават съдовете от възпаления. Проучвания при възрастни хора показват, че ефектът от сока е още по-силен благодарение на промените в чревната микробиота, които улесняват усвояването на нитратите.
Въпреки положителните резултати лекарите предупреждават, че прекомерната консумация може да предизвика храносмилателни проблеми, както и да повлияе на действието на лекарства за кръвно налягане. Затова сокът от цвекло се препоръчва като част от здравословен режим, но не и като заместител на медицинско лечение.
Изследването надгражда съществуващите научни данни
Отслабване без силова стимулация често води до загуба не само на мазнини, но и на мускул
Коментари (0)